10

Czas tylko dla siebie

Każda z nas potrzebuje chwili wytchnienia. Kwadransa TYLKO dla siebie. Kilkunastu minut chilloutu żeby pobyć z samą sobą i swoimi myślami. Co wtedy robisz? Uzupełniasz listę „TO DO”, kompletujesz ściągawkę zakupową, myślę że nawet gotujesz albo prasujesz pachnące ubrania dzieci i majtki Szanownego. Z reguły tylko wtedy jak dzieci ucinają sobie słodką drzemkę w ciągu dnia, Ty  zamiast usiąść spokojnie w swoim ulubionym fotelu wykonujesz domowe obowiązki. Ale czekaj! Wiesz, że one nie uciekną? Dalej będą do zrobienia. A Ty będziesz umordowana i zmęczona pod koniec dnia, zupełnie tak jak wczoraj czy miesiąc temu.

Pomyśl!

Chwila odpoczynku, zamknięcie się w przysłowiowych czterech ścianach i zresetowanie swojego ciała i umysłu sprawi, że wszystko to co masz do zrobienia wykonasz milion razy lepiej – PÓŹNIEJ! Korona Ci z głowy nie spadnie jak pozwolisz sobie na krótką chwilę relaksu. Zaparz sobie ulubioną herbatę, usiądź wygodnie, połóż nogi wyżej i zamknij oczy. Do Twoich nozdrzy dociera bardzo cytrusowa woń, słodki ale zarazem kwaśny i orzeźwiający aromat. Wyobraź sobie, że na Twoich kolanach leży talerz a na nim…

TARTA CYTRYNOWA

Składniki na kruche ciasto:

  • 400 g mąki
  • 115 g miękkiego masła
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 żółtko

Składniki na nadzienie:

  • 5 jaj
  • 1 szklanka cukru brązowego
  • 115 g masła
  • starta skórka i sok z 3 cytryn i 1 pomarańczy
  • kilka malin

Zagnieść kruche ciasto z łyżką zimnej wody. Uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na ok 30 min. Po schłodzeniu rozwałkować i wyłożyć formę do tarty. Przykryć papierem do pieczenia i wysypać na wierzch groch lub fasolę – żeby ciasto nie urosło. Piec ok 15 min w 200 st. C.

W garnku wymieszać jaja, masło i cukier. Podgrzewać, mieszając aż cukier się rozpuści. Cytrusy sparzyć wrzątkiem, zetrzeć z nich skórkę i wycisnąć sok do ostatniej kropli – uważaj na pestki!

Dodać sok ze skórką do jajek i cukru, gotować aż zacznie gęstnieć. Do tego czasu spód tarty już się upiekł. Gotowe nadzienie przelać na ciasto, ułożyć połówki malin i piec ok 20 min w tej samej temperaturze do momentu, aż masa zgęstnieje.

1-horz

2

4

8

9

5

7

8


11

13

Zwolnij! Zatrzymaj się, choć na kilka minut każdego dnia. Znajdź czas żeby zjeść dobry deser i napić się CIEPŁEJ herbaty! Niech to będzie Twój rytuał, niech to będzie chwila bez diety. Będziesz szczęśliwsza, Twoje dzieci zyskają uśmiechniętą i zrelaksowaną mamę. Tylko błagam! Nie jedz tarty w pośpiechu, między zmywaniem kubka a mieszaniem zupy. Celebruj tą chwilę, zasługujesz na to!

A teraz powiem Ci ciekawostkę. 1,5 roku temu TA tarta i ja „gwiazdorzyłyśmy” na antenie Pytania na Śniadanie w TVP2. Trochę ją zmodyfikowałam, obniżyłam nieco kaloryczność i ilość cukru, ale jest równie pyszna jak ta sprzed ponad roku. To była fajna przygoda, mimo ogromu stresu 😉

A może masz inny sposób na podwojenie swoich sił, podziel się pod tym postem :)

 

  • To ja zjem całą tartę i poproszę godzinę dla siebie :)

    • elo Mama

      nie oprzesz się!

  • Wygląda pysznie! Zapisuję sobie i na pewno zrobię :)

    • elo Mama

      Smacznego!