ko

Koktajle z recyklingu

Zdarza Ci się często wyrzucać jedzenie? Resztki jabłka i banana, którego nie dojadło dziecko? Różyczka kalafiora, który nie zmieścił się w garnku kiedy gotowałaś obiad, a może łyżka kaszy jaglanej, której nie dałaś rady zjeść? Bardzo dojrzałe owoce jak kiwi czy gruszka leżą na dnie miski? NIE WYRZUCAJ! ZMIKSUJ!

Chcesz zaoszczędzić na jedzeniu i wprowadzić podstawy ekonomii w swoją codzienność? Główne zasady już na pewno Ci się obiły o uszy:

  • planowanie posiłków
  • określony z góry budżet na jedzenie
  • tańsze odpowiedniki
  • zakupy raz w tygodniu

Ale jednym z ważniejszych dla mnie aspektów jest nauka recyklingu. Główne skojarzenie idzie w kierunku odpadów i śmieci, zgadza się! Ale możesz też nauczyć się jak odpowiednio wykorzystywać to co znajdziesz w szufladach lodówki i na swoim talerzu. Zamiast machnąć pozostałości do kosza, wrzuć je do miksera i zrób pyszny koktajl. Masz czarne banany? Zrób ciasto bananowe, przepis znajdziesz TU. Wszystko przyjdzie z czasem i wejdzie Ci w nawyk. Za każdym razem kiedy będziesz chciała wyrzucić nawet skórkę po jabłku pomyśl o koktajlu.

Przecież nie potrzebujesz kilogramów owoców i warzyw żeby dopieścić swoje i dzieci podniebienie. Możesz kombinować do woli, tu nie ma granic. Komponuj smaki albo wedle tego co właśnie masz pod ręką, albo dobieraj witaminy zgodnie ze swoim zapotrzebowaniem.

Za co lubię koktajle? Za to, że są szybkie w przygotowaniu, pożywne i na prawdę można z nich stworzyć kulinarne dzieło sztuki przy czym są fotogeniczne. Ale najbardziej „doceniam” w nich to, że można ukryć i zatrzeć smak czegoś co jest bardzo zdrowe ale niekoniecznie grzeszy walorami smakowymi. To mój sposób na przemycenie młodego jęczmienia. Ma specyficzny smak, który ja określam jako „sianowaty”, nie do spożycia saute. Idealnie się komponuje ze słodkim bananem czy pomarańczą.

KOKTAJL Z KALAFIORA Z MŁODYM JĘCZMIENIEM

  • kilka różyczek surowego kalafiora
  • jabłko
  • marchewka
  • woda lub sok jabłkowy
  • łyżeczka młodego jęczmienia

 

3-horz

Pierwszy raz w życiu zjadłam a raczej wypiłam surowego kalafiora, którego wygrzebałam z lodówki robiąc w niej porządki. Fajnie się skomponował z jabłkiem i marchewką – to taka zupa jarzynowa w wersji deserowej, na zimno.

Masz migdały albo wiórki kokosowe? Zrób mleko roślinne i na jego bazie zmiksuj owocowy deser.

KOKTAJL MIGDAŁOWY Z BORÓWKAMI

  • garść borówek
  • 2 szklanki mleka roślinnego
  • banan

DSC05982 (2)

 

Masz rukolę, roszponkę a może inną sałatę? Świetnie! Zielenina smakuje wyśmienicie w koktajlu, dodaj do niego pestki słonecznika, dyni albo orzechy i pełnowartościowy posiłek gotowy.

KOKTAJL POMARAŃCZOWY Z RUKOLĄ

  • pomarańcza
  • duża garść rukoli lub innej sałaty
  • garść borówek
  • banan
  • pestki dyni

DSC04716-horz

Spróbujesz mojej metody na oszczędzanie?

NIE WYRZUCAJ, MIKSUJ!

 

  • Mam poobgryzane jabłko, drugie poobijane. Dwa banany. W lodówce znajdzie się mleko, jogurt naturalny. W szafce otręby owsiane, len mielony. Robić koktajl?

    • elo Mama

      będzie pyszny, robić!